Dieta

Racjonalne podejście do diety to najlepszy sposób na zdrowe odżywanie się w czasie wakacji

Racjonalne podejście do diety to najlepszy sposób na zdrowe odżywanie się w czasie wakacji
Informacja prasowa 14 lipca 2014 r. Zdrowo i smacznie ? wakacyjne menu w pigułce Wakacje wolne od pracy i od gotowania? Czemu nie. Dodatkowe kilogramy?

Informacja prasowa
14 lipca 2014 r.
Zdrowo i smacznie ? wakacyjne menu w pigułce

Wakacje wolne od pracy i od gotowania? Czemu nie. Dodatkowe kilogramy? Niekoniecznie. Aby z urlopu wrócić tylko z pięknymi wspomnieniami, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Dodatkowa dawka ruchu i wyeliminowanie kilku produktów z wakacyjnej diety to klucz do sukcesu.

Szybko, ale czy zdrowo?
W trakcie wakacyjnych miesięcy często pozwalamy sobie na dietetyczne chwile zapomnienia. Fast foody cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza w pobliżu publicznych kąpielisk oddalonych od centrów miast. Na co zwrócić szczególną uwagę, kiedy jesteśmy skazani na przydrożną budkę z kiełbaskami i frytkami?
Przede wszystkim nie kierujmy się jedynie ceną i szybkością podania. Osoba przygotowująca posiłki
i jednocześnie obsługująca kasę powinna zakładać rękawiczki, bądź podawać produkty szczypcami lub widelcem. Brudne ręce zwiększają ryzyko zarażenia się chociażby bakterią E.coli. Ponadto bardzo ważne jest aby miejsce, w którym serwowane są posiłki było czyste i wyposażone w odpowiedni sprzęt chłodzący. Warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania produktów np. z dala od promieni słonecznych. Wysoka temperatura znaczne przyśpiesza proces psucia się produktów. Przede wszystkim trzeba uważać na sałatki i kanapki z jajkami czy tatara. Źle przechowywane produkty mleczne, rozmrożone i zamrożone ponownie lody są zagrożone ryzykiem głównie salmonelli ? podkreśla Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4Line.

Pułapka z bąbelkami
Lato w mieście, wycieczki objazdowe i całodzienne zwiedzanie zabytków na południu Europy? Czemu nie. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim nawodnieniu i dużo pić. Wielu turystów sięga po słodkie, gazowane i schłodzone napoje, ale poczucie orzeźwienia jest tylko pozorne. Pijąc je często nieświadomie dostarczamy swojemu organizmowi dużą dawkę cukru. Jedna puszka napoju słodzonego (355 ml) może zawierać od 15 g, a czasem nawet do 40 g cukru dodanego przez producenta, co w przeliczeniu daje nam od 3 do 8 łyżeczek czystej sacharozy. Aby lepiej zobrazować opisany fakt, obliczono, że włączenie do codziennej diety dodatkowej porcji napoju energetycznego (150 kcal – puszka) spowoduje w ciągu roku wzrost masy ciała aż o 6,75 kg. Dlatego też nie ulega wątpliwości, że wysokie spożycie napojów słodzonych jest istotnym źródłem kalorii w diecie, co w konsekwencji prowadzi do nadmiernego przyrostu masy ciała. Nie oznacza to jednak, że należy kompletnie zrezygnować ze słodkich płynów – dodaje Agnieszka Ślusarska z Poradni Dietetycznej 4Line. Zamiast słodzonych napojów, lepiej wybrać wodę mineralną. Z dodatkiem cytryny lub limonki będzie smaczna i zdrowa. Dla najmłodszych oprócz wody, zdrową alternatywą będą niesłodzone soki owocowe i warzywne.

A to już wiesz?  A co po treningu? – piłkarze FC Barcelona zdradzają co jeść, aby pozostać w formie

All Inclusive – nadprogramowe kilogramy w pakiecie
Kolorowe trunki cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród wczasowiczów decydujących się na wyjazdy All Inclusive. Łatwo dostępne alkohole wraz ze sporą ilością napojów gazowanych i energetyzujących zawierają dużą ilość cukrów. Należy zwrócić uwagę na fakt, że to nie tylko dodany cukier wpływa na ich kaloryczność ale również sam alkohol. Mililitr spirytusu dostarcza 7 kcal, podczas gdy gram cukru lub białka to prawie o połowę mniej dostarczanej energii, bo jedynie 4 kcal. W przeliczeniu na wypity kieliszek wódki zwiększymy kaloryczność naszej diety o 60 kcal, co odpowiada kromce chleba pszennego, a wypijając półlitrowy kufel piwa aż o 250 kcal, co z kolei można przeliczyć na dwie sztuki kotleta schabowego bez panierki – dodaje Agnieszka Ślusarska z Poradni Dietetycznej 4Line.

Suszonki na zdrowie
Pomimo sporego zainteresowania stosunkowo niedrogimi wyjazdami zagranicznymi, nadal wiele osób wybiera urlop w Polsce i preferuje weekendowe wypady pod namiot, w góry czy nad polskie morze. Tego typu podróże nie muszą być równoznaczne
z jedzeniem konserw i fast foodów, albo stołowaniem się w restauracjach, które mogą stanowić wyzwanie dla domowego budżetu. Warto sięgnąć po produkty gotowe, którym nie trzeba poświęcać wiele czasu i można zjeść pożywny posiłek. Zdrową i smaczną alternatywę stanowią Dania Babi Zosi firmy SyS. To kompozycje warzyw oraz kasz i ryżu. Dzięki naturalnej metodzie produkcji jaką jest suszenie, są pełnowartościowe i smaczne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Do wybranego dania wystarczy dolać wodę, łyżkę masła do smaku i po 20 minutach można już zjeść pożywną zupę lub danie. Sprawdzi się to w górskim schronisku, jak i na polu namiotowym na Mazurach.

Racjonalne podejście do diety to najlepszy sposób na zdrowe odżywanie się w czasie wakacji. Nie oznacza to rezygnacji z kulinarnych przyjemności. Warto spróbować lokalnych przysmaków czy pozwolić sobie na mały kulinarny grzech. Podstawą jest umiar i wyczucie.

A to już wiesz?  A co po treningu? – piłkarze FC Barcelona zdradzają co jeść, aby pozostać w formie

Informacja o produkcie:
Zupa pomidorowa z ryżem
Delikatna, lekka i niezwykle aromatyczna – Zupa Pomidorowa Babci Zosi z pewnością będzie smakować całej rodzinie.
Składniki:
ryż biały (min. 40%), pomidor suszony (min. 25%), sól, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony
Sposób przygotowania:
Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oleju. Gotować około 15 minut na małym ogniu, czasem mieszając. Doprawić do smaku i podawać.
Masa netto: 95 g
Sugerowana cena: 4,79 zł

Ryż ze szpinakiem

Składniki: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%)
Waga netto: 250g
Sugerowana cena detaliczna to 5,49 zł.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy